19/08/2026
Olejek pichtowy to naturalny olejek eteryczny. Pozyskuje się go z igieł i młodych pędów jodły syberyjskiej metodą destylacji z parą wodną. Ma intensywny, leśny zapach i wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz wzmacniające odporność.
Właściwości i zastosowanie:
-przeziębienie; pomaga w walce z katarem, kaszlem, zapaleniem zatok i bólem gardła w formie inhalacji lub do picia (w małych ilościach, np. z miodem)
-na bóle stawów i mięśni; stosowany do wcierań i okładów przy bólach reumatycznych, nerwobólach oraz rwie kulszowej
-w kosmetyce; pomaga w leczeniu trądziku, opryszczki oraz do pielęgnacji skóry i włosów (zmniejsza przetłuszczanie).
Jak stosować?
-inhalacje; kilka kropli dodanych do gorącej wody,
-doustnie; zazwyczaj od 5 do 15 kropli dziennie na łyżeczce miodu lub soku (zawsze zgodnie z instrukcją producenta),
-zewnętrznie; do wcierań po rozcieńczeniu z innym olejem bazowym.